La Jaia Quaresma


Després de Carnestoltes arriba la Quaresma, i amb ella, una de les tradicions més típiques de Mallorca: la "Jaia Corema"...

És una figura de dona amb set peus que representa la Quaresma amb les seves set setmanes i que s'exposava a les cases durant aquesta època de l'any, fins que el dissabte de Pasqua la llevaven o la cremaven.

Mossèn Alcover descriu amb detall la tradició: "Sa Jaia-serrada" (forma amb la qual també es deia la "Jaia Corema") era una anciana de paper, cartó o fusta pintada, que representava la Quaresma, molt prima, amb un bacallà a una mà i un manoll de pastanagues en l'altra, i amb set cames i set dents, que representaven les set setmanes de Quaresma. El primer dia de Quaresma penjaven la "Jaia" en la cuina o en el menjador, i cada diumenge li tallaven una cama de les set que tenia". El dissabte de Pasqua llevaven o cremaven el que quedava...

En la faldilla, l'anciana tenia un rentamans amb verdures i peix, aliments típics de Quaresma. L'encarregat de llevar els peus en l'anciana era el pare de família. Cada any el dijous de la quarta setmana de Quaresma es feia una festa, en la qual se serrava per la meitat el personatge (fet d'on prové el nom de "Jaia-serrada") entre les aclamacions del públic, ja amb presses per a arribar a la Pasqua."

A l'escola avui ha arribat la Jaia Quaresma de veritat i, a través de la interpretació del conte de la Jaia i el Mag Xiviu s'ha introduït als infants en aquest recompte de setmanes que falten per arribar a la Pasqua. 

Aquí en teniu la lletra de la cançó que han cantat juntament amb un recull d'imatges del que hem viscut avui. 


Dos braços,
set cames
nas gros,
peu petit
sa jaia Corema
ja torna esser aquí.

Amb uneixes graelles
amb un bacallà
i cada setmana
un llit perdrà.





 


Comentarios